Γλυκά

Οι ωραιότερες δίπλες με βούτυρο


  • Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

    Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Προετοιμασία: 1 ώρα Χρόνος: περίπου 30'

Υλικά

Δίπλες

4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για την επιφάνεια εργασίας
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος (το «λιωμένο» που βρίσκουμε σε βαζάκι)
100 γρ. γάλα
4 κουτ. σούπας ούζο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
6 κρόκοι αυγών
μπόλικο λάδι, για τηγάνισμα

Σιρόπι

750 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη

Διαδικασία

Ξεκινάμε από το σιρόπι: Βάζουμε το νερό σε μια μεγάλη και κατά προτίμηση φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 4. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, αλλά να μην γίνει πολύ σφιχτό. Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζουμε τη φωτιά στην πιο χαμηλή βαθμίδα που έχει η κουζίνα μας ώστε να μείνει ελαφρώς ζεστό μέχρι να γίνουν οι δίπλες.

Φτιάχνουμε τις δίπλες: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη ή ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το βούτυρο, γάλα, το ξύσμα και τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένους. Ανακατεύουμε με το χέρι και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη, η οποία δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Όταν είναι έτοιμη, την κάνουμε μπάλα και την κόβουμε σε 3 - 4 μέρη. Κάνουμε μπάλα κάθε μέρος ζύμης. Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε χοντρές λωρίδες πλάτους περίπου 8 εκ και μετά σε τετράγωνα. Κάνουμε μερικά τετράγωνα φιόγκους (σαν παπιγιόν), ενώ άλλα τα διπλώνουμε σε ρολό.

Ρίχνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα μπόλικο λάδι (περίπου 4 εκ. από τον πάτο του σκεύους) και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις καεί το λάδι, τηγανίζουμε τις δίπλες σε μικρές δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν αυτές ροδίσουν και γίνουν τραγανές, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τις αφήνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν από το λάδι.

Όταν τηγανιστούν όλες, τις βουτάμε σε δόσεις στο ζεστό σιρόπι για 1 λεπτό. Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τις αφήνουμε για άλλο 1 λεπτό. Τις βάζουμε σε μια πιατέλα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr


Tags: γαστρονόμος, γλυκά, συνταγές