ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιούλιος Τζιάτας: «Η κυπριακή τηλεόραση έχει ακραίες τάσεις»

Κωνσταντίνος Αρτσίτας


  • Ο ηθοποιός μιλά για όλα

    Ο ηθοποιός μιλά για όλα

Είναι το νέο αίμα στο κυπριακό θέατρο και ήδη έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές για τους ρόλους που έχει ενσαρκώσει. Ο Ιούλιος Τζιάτας μιλά στις Τηλεώρες για το κυπριακό θέατρο και τηλεόραση, τις εντυπώσεις του από την Κύπρο, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;
Σε πολύ δημιουργική, καθώς αυτή την περίοδο παίζω στο «Θέατρο Ένα» στην παράσταση «Το φάντασμα της Όπερας», τον ομώνυμο ρόλο. Είναι μια πολύ καλή παράσταση και μια επαγγελματική συνεργασία που αγαπώ καθώς τη διασκευή και σκηνοθεσία έκανε ο Αντρέας Χριστοδουλίδης και την μουσική έγραψε ο Σάββας Σάββα. Το καλοκαίρι θα είμαι σε περιοδεία στην Ελλάδα με την παράσταση «Ταξίδι στο Σταύρο του Νότου» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Τι σε έφερε από την Ελλάδα;
Η πρόταση του ΘΟΚ για την παράσταση «Γενικός γραμματέας» στην Κεντρική Σκηνή ήταν η αφορμή για να έρθω στην Κύπρο. Η αιτία είναι πολύ πιο βαθειά... Είμαι ένας άνθρωπος που αναζητά την αλλαγή και τον πειραματισμό. Θέλω να δοκιμάζομαι σε νέες συνθήκες και η Αθήνα με είχε κουράσει. Όποτε η Κύπρος μου φάνηκε ως ο ιδανικός προορισμός.

Ποιες οι εντυπώσεις σου από την Κύπρο;
Την αγαπώ. Περνάω ωραία εδώ. Ηρέμησα και ξεκουράστηκα, καθώς στην Αθήνα οι ρυθμοί είναι πιο έντονοι . Η Λευκωσία έχει γίνει ένας παράδεισος με όλα αυτά τα ωραία μαγαζιά στην παλιά πόλη. Καλλιτεχνικά, επίσης, συμβαίνουν πολύ ωραία πράγματα. Η Κύπρος είναι τόπος ανάπτυξης και χαίρομαι πολύ που το βιώνω όλο αυτό.

Πώς σε υποδέχτηκαν οι Κύπριοι συνάδελφοί σου;
Αντιλαμβάνομαι τους ανθρώπους ως ανεξάρτητες μονάδες και τους αξιολογώ με βάση την ποιότητα του χαρακτήρα τους, που είναι κατά την γνώμη μου ανεξάρτητη της εθνικής τους ταυτότητας και το ίδιο ευελπιστώ να κάνουν και οι άλλοι για μένα. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα εδώ στην Κύπρο στην πλειοψηφία τους, ήταν πολύ φιλικοί, έξυπνοι, δημιουργικοί, αν και υπήρχαν, όπως σε κάθε συνεργασία, και κακές στιγμές, που όμως έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα συγκεκριμένων προσώπων, όχι με το πως με υποδέχτηκαν γενικά οι Κύπριοι συνάδελφοί μου.

Τι είναι αυτό που έχεις ξεχωρίσει στην Κύπρο;
Τον ήλιο της, την ταυτόχρονη μυρωδιά Ανατολής και Δύσης, την ηρεμία στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το κυπριακό θέατρο;
Φέτος παρακολούθησα πολύ ωραίες παραστάσεις εδώ. Οι άνθρωποι που αυτή την στιγμή δημιουργούν στο κυπριακό θέατρο είναι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και δουλέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν βαθειά γνώση και πείρα. Έτσι έχουν ξεκινήσει ένα γόνιμο θεατρικό διάλογο, που πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς όλο αυτό έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέατρο.

Υπάρχει βάση για καλές παραστάσεις;
Όπως σας είπα, έχω δει πολλές παραστάσεις στην Κύπρο, με πολύ ταλαντούχους ανθρώπους. Αυτό είναι η βάση για όλα.

Το κοινό της Κύπρου αγαπά το θέατρο;
Θα έλεγα ότι υπάρχει θεατρόφιλο κοινό στην Κύπρο, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία... Νομίζω πως τώρα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η συνήθεια του θεάτρου στην Κύπρο.

Τηλεόραση παρακολουθείς;
Γενικά δεν βλέπω τηλεόραση, δεν έχω και πολύ χρόνο... Παρακολουθώ κάποια επεισόδια από κάποια σίριαλ που μου τραβούν το ενδιαφέρον ή έχω ακούσει κάτι θετικό. Μπορώ να πω, λοιπόν, ότι η κυπριακή τηλεόραση έχει ακραίες τάσεις - είτε παράγει κάτι πολύ καλό, είτε κάτι πρόχειρο.

Θα ήθελες να λάβεις μέρος σε κάποια τηλεοπτική σειρά; Έχεις συζητήσει κάτι;
Πριν μερικά χρόνια ήμουν κάθετος και δεν ήθελα να κάνω τηλεόραση. Πλέον, θα δεχόμουν με χαρά να κάνω κάτι που με συγκινεί. Ένα καλό σενάριο, ένας ενδιαφέρον ρόλος και η καθοδήγηση ενός σημαντικού σκηνοθέτη σίγουρα θα με έκαναν να πω «ναι» σε μια τηλεοπτική σειρά.

Θα έμενες μόνιμα στην Κύπρο;
Δεν ξέρω εάν υπάρχει τόπος που θα εμένα μόνιμα! Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Κύπρος είναι ένας τόπος που πάντα θα επιστρέφω. Έτσι νιώθω γιατί αισθάνομαι πως κάτι βαθύτερο με συνδέει με αυτό το νησί.

Τι σχέδια κάνεις για το μέλλον;
Θέλω κάθε χρόνο να γίνομαι πιο χαρούμενος να είμαι γεμάτος υγεία και να κάνω πράγματα που με εκφράζουν πραγματικά.